Een eigen 3d printer

llowlab - 3d printerTegenwoordig is er steeds meer mogelijk op het gebied van printen in 3d. Deze speciale techniek maakt het mogelijk om via een tweedimensionaal ontwerp een dimensionaal object te krijgen dat volledig geprint  is. Enkele jaren geleden was zoiets nog volledig ondenkbaar, maar de techniek is snel gegroeid en nu wordt een 3d printer op veel verschillende manieren toegepast. U zult denken dat dit alleen onder kunstenaars gebruikt wordt, maar niets is minder waar. Een 3d printer is nu zelfs voor particulieren te koop en bedrijven zijn al zo ver dat hele huizen met een 3d printer gebouwd kunnen worden. Alle onderdelen voor een groot ontwerp zijn met een enkele druk op de knop te maken. Dat is natuurlijk een fantastische techniek die ongetwijfeld nog veel meer toepassingen zal krijgen op de lange termijn. Met een driedimensionale printer wordt een bepaald product helemaal in laagjes opgebouwd. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van de manier van werken die eeuwen lang de norm is geweest. Bijvoorbeeld beeldhouwers en houtsnijders maakten allemaal figuren door steen of hout weg te halen en een bepaalde vorm over te houden. Met een 3d printer is dit dus niet het geval. Deze nieuwe techniek bij een 3d printer wordt ook wel additief fabriceren genoemd en kan op veel verschillende manieren worden toegepast. Een zeer groot voordeel is dat er geen materiaal weg gegooid hoeft te worden. Door een beeld uit een groot stenen blok te hakken ontstaat er veel restmateriaal dat helemaal verloren gaat. Deze printer gebruikt alleen hetgeen dat ook echt nodig is, zonder een overschot achter te laten. Voor elke 3d printer is een goed ontwerp nodig. De computer leest dit ontwerp als het ware af en gaat hiermee aan de slag. Hierdoor ontstaat hetgeen er geprint moet worden. Of dit u een bouwpakket is dat later in elkaar moet worden gezet, of een op zichzelf staand figuurtje of beeld, het kan allemaal met een 3d printer. Bij Llowlab kunt u terecht voor allerlei informatie over een 3d printer en het printen van vormen in 3d. Dit bedrijf is daarnaast gespecialiseerd in allerlei soorten 3d printers en verkoopt deze ook. Neem dus snel een kijkje op de website en koop de printer die bij u past.

Een 3d printer van goede kwaliteit

Met een 3d printer kunt u eigenlijk alle modellen printen die u in gedachte heeft. Het is heel makkelijk om zelf aan de slag te gaan en een goed ontwerp te maken die dan door de computer gebruikt kan worden. Hierdoor bent u weinig tijd kwijt en komen de beelden of losse onderdelen in zeer korte tijd uit de printer. Ook is het tegenwoordig mogelijk om allerlei gebruiksvoorwerpen te printen. Denk hierbij aan bestek of onderdelen voor apparaten die door een 3d printer worden gemaakt. Met een goede 3d printer kunt u ook thuis aan de slag en heeft u in een handomdraai veel mooie modellen staan. Een 3d printer is in veel verschillende modellen te koop:

  • Een kant en klare uitvoering
  • Een zelf te bouwen exemplaar
  • Een samengestelde versie

Een driedimensionale printer kan ingezet worden voor veel verschillende doeleinden. Veel meer zelfs dan de meeste mensen denken. Natuurlijk is het voor kunstenaars ideaal om op deze geheel nieuwe manier een mooi beeld te produceren. Zij zijn dan alleen nog de maker van het idee, het beeld zelfs is niet meer via een ambacht tot stand gekomen. Veel mensen zullen zeggen dat het dan minder waard is, andere betalen juist veel geld voor deze beelden in kleien oplagen. Een goede driedimensionale  printer wordt echter ook veel gebruikt in de gezondheidszorg om allerlei kleine dingen mee te printen. Doordat het ontwerp maar één keer gemaakt hoeft te worden, wordt er zeer veel tijd bespaard met een 3d printer. De gewenste hoeveelheden kunnen in een handomdraai gemaakt worden. Het is als het ware lopende band werk zonder dat er nog een mens aan te pas hoeft te komen. Dit scheelt uiteraard heel veel in de kosten, omdat alleen de printer zelf, een goede computer voor de ontwerpen en het materiaal gekocht hoeven te worden. Daardoor is het ook mogelijk geworden om een 3d printer voor particulieren op de markt te brengen. Met een paar duizend euro bent u al voorzien van een fantastisch apparaat dat veel mogelijkheden biedt. Elke driedimensionale printer maakt gebruik van ofwel poeder ofwel een bepaalde vloeistof om de ontwerpen tot een driedimensionale versie te kunnen maken.

Het gebruik van de juiste grondstoffen

Een 3d printer kan natuurlijk niet werken zonder dat er materiaal aanwezig is. Een geprint object moet nu eenmaal ergens van vervaardigd worden. Elke driedimensionale printer heeft weer een aparte productietechniek en daarom kan er nog wel eens wat verwarring ontstaan over welke stoffen u nodig heeft voor welke printer. Het ligt helemaal aan het budget dat u beschikbaar heeft. Vaak wordt er gekozen voor een poeder of voor een vloeistof. Hiermee kan de printer aan de slag om de mooiste ontwerpen naar de realiteit te halen. Met een 3d printer bent u van alle markten thuis en is het ook heel makkelijk om bijvoorbeeld een klant een model op schaal te laten zien die helemaal volgens de bouwtekeningen gemaakt is. Er zijn dus zeer veel mogelijkheden. Kijk ook eens in het grote aanbod op het gebied van deze printers en misschien wilt u er zelf wel één gaan kopen.