Hoe hoog zijn crematie kosten?

Als jij komt te overlijden, dan krijgt jouw familie te maken met begrafenis of crematie kosten, afhankelijk van jouw wensen. Veel mensen zullen hiervoor een verzekering afgesloten hebben of ze hebben hiervoor geld opzij gezet op hun spaarrekening. Maar is dit bedrag voldoende? Kan hiermee alles betaald worden wat bij een uitvaart komt kijken? Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw nabestaanden met een te hoge rekening blijven zitten, daarom is goed om van tevoren al eens na te gaan hoeveel een crematie kosten gaat in jouw geval. Het lijkt misschien wat duister om je daar al op jongere leeftijd in te verdiepen, maar om je nabestaanden goed achter te laten is het wel van belang om dit te doen.

Grote verschillen in crematie kosten

Waarom is het nu zo van belang om hier zelf al mee aan de slag te gaan? Verzekeraars geven immers duidelijke richtlijnen aan voor welk bedrag jij je zou moeten verzekeren. Maar wat ze daar niet bij zeggen, is dat in de ene regio de crematie kosten veel hoger zijn dan in de andere. Zit jij nu in een voordelig gebied of juist niet? En hoe hoog zijn de kosten ongeveer? Dat is iets waar je eigenlijk alleen maar achter komt door offertes op te vragen. Dat lijkt misschien wat vreemd om te doen, maar het is wel de beste manier om goed in beeld te krijgen aan wat voor kostenplaatje jij moet denken. Hoe kan het nu dat er verschillen zijn in wat een crematie kosten gaat? Dat heeft deels te maken de wensen die jij zelf hebt ten aanzien van jouw uitvaart, denk dan aan:

  • of je wel of niet opgebaard wilt worden
  • of jouw as uitgestrooid moet worden of bijgezet worden in een nis
  • wat voor urn er gekozen gaat worden

Maar het heeft ook te maken met de kostenplaatjes van uitvaartverzorgers bij jou in de buurt. Sommige uitvaartverzorgers rekenen nu eenmaal veel hogere crematie kosten dan andere.

Zet je wensen op een rij

Als jij offertes op wilt gaan vragen bij uitvaartverzorgers om zo te achterhalen wie bij jou in de buurt duur is of juist voordelig, dan moet je natuurlijk wel aan kunnen geven wat je van hen verwacht op het moment dat jij komt te overlijden. Daar baseren zij immers de crematie kosten op. Zet dat dus eens voor jezelf op een rijtje. Dat is niet alleen handig voor de offerte, maar een overzicht hiervan is ook prettig voor jouw nabestaanden. Zij hoeven dan niet meer zelf na te denken over wat jij gewild had, maar weten dit dan gewoon zeker. Zoals gezegd worden de crematie kosten door verschillende factoren bepaald, naast de hierboven genoemde punten moet je dan ook denken aan hoe de condoleancebijeenkomst er uit moet zien, hoeveel rouwkaarten er verstuurd moeten worden, of het een besloten of open toegankelijke uitvaart wordt. Er zijn nog veel meer zaken die een rol spelen, bij Kosten van een Uitvaart vind je een handige lijst die je in kunt vullen. Zij kunnen de wensen die jij hierop aangegeven hebt vervolgens doorsturen naar uitvaartverzorgers in jouw regio, zodat zij jou offertes voor de crematie kosten kunnen sturen.